Mikä on luontopuutarhan tärkein ostos?

Tässä uutiskirjeessä kerrotaan, mikä on luontopuutarhan tärkein hankinta ja miten kotipuutarhuri säästää samalla sekä ilmastoa että luontoa.

Keväisin kotipuutarhuria maanitellaan hankkimaan jos jonkinlaisia laitteita, joiden on tarkoitus helpottaa puutarhatöitä. Mutta ovatko robottiruohonleikkuri, voikukkarauta, pensasleikkuri, kastelujärjestelmä, lehtipuhallin ja lukuisat muut härpäkkeet sittenkään tarpeen? Eikö kaunis puutarha tosiaan synny ilman mittavaa työkaluarsenaalia tai seitsemää sorttia lannoitteita ja torjunta-aineita? Huoli pois, kyllä syntyy.

Mutta yhden asian luontopuutarha kukoistaakseen kuitenkin tarvitsee. Multatehtaan.

Lämpökompostorin puolikypsä komposti ja muu puutarhajäte valmistuvat mullaksi.

Luontopuutarhan multatehtaan sydän on lämpökompostori. Se on puutarhan ainoa hintava hankinta, mutta maksaa itsensä pian takaisin. Ja jos mieleen putkahtaa nyt jokin hassu kompostointi-ei-pelasta-maailmaa -meemi, unohda se. Luontopuutarhurilla on näet monta hyvää syytä aloittaa kompostoiminen, tärkeimpinä juuri ilmastopäästöjen vähentäminen ja luontokadon ehkäiseminen.

Miten kotipihan multatehdas perustetaan?

Palataan ilmastoon ja luontokatoon hetken kuluttua. Selvitetään ensin, miten kotipihan oma multatehdas perustetaan. Onnistuneen kompostoinnin edellytys on hyvälaatuinen, lämpöeristetty kompostori, jossa on tiiviisti suljettava kansi, tyhjennysluukku, lämpömittari ja ilmanvaihtoaukko. Kahden hengen taloudessa biojätteiden kompostointiin riittää hyvin parisadan litran vetoinen pytty. Neljänsadan litran säiliö riittää jo 4-6 hengen biojätteille. Lämpökompostorissa kaikki keittiössä syntyvä biojäte muuttuu ravinteikkaaksi, hajuttomaksi puolikypsäksi kompostiksi. Leutoina talvina lämpökompostori toimii mainiosti ympäri vuoden. Kovilla pakkasilla kompostori saattaa hyytyä, mutta lähtee yleensä uudestaan käyntiin sään lauhtuessa. Sijoita lämpökompostori paikkaan, jossa voit lapioida talvella sen ympärille lunta lisäeristeeksi.

Lämpökompostorin lisäksi tarvitset ainakin yhden lehtikompostikehikon, jossa lämpökompostorista saatava puolikypsä massa jälkikompostoidaan puutarhajätteen seassa. Jos puutarhajätettä tulee paljon ja tilaa riittää, nikkaroi tai hanki valmiina pari lehtikompostikehikkoa lisää. Älä hanki verkkokehikkoja, sillä niissä kompostiseos kuivuu nopeasti. Valitse mieluummin käsittelemättömästä puusta valmistettu lehtikompostikehikko ja käsittele se itse luonnonmukaisella puunsuoja-aineella.

Jälkikompostoi puolivalmis komposti lehtikompostissa

Kokoa lehtikompostikehikkoon kasvukauden aikana kerroksittain puolivalmista kompostia lämpökompostorista sekä puutarhajätettä (kuivia lehtiä, oksahaketta ja vihreää kasvijätettä). Jatka ”täytekakun” tekemistä samaan tapaan seuraavana kesänä kunnes lehtikompostikehikko on täynnä. Jätä lehtikompostikehikko muhimaan vuoden ajaksi ja aloita toisen kehikon täyttäminen. Lehtikompostikehikon aineksista syntyy valmista multaa noin parissa vuodessa. Jos pihassasi on lämpöeristetty talousjätekompostori ja 1-3 lehtikompostikehikkoa, voit tuottaa kaiken pihalla tarvittavan mullan itse.

Keväällä kasvukauden alussa voit levittää puolikypsää kompostia suoraan lämpökompostorista istutusalueille. Puolikypsä komposti toimii typpipitoisena lannoitteena, joten sitä kannattaa levittää puutarhaan vain keväisin.

Miksi pussimulta on haitallista luonnolle ja ilmastolle?

Miksi sitten nähdä moista vaivaa, onhan multapusseja tarjolla jokaisessa marketissa halpaan hintaan. Kun puutarhakärpänen keväällä puraisee, eikö olisi näppärää hurauttaa markettiin, heittää muutama multapussi takakonttiin ja aloittaa kukkapenkin tekeminen saman tien?

Näppärää se kyllä olisi, mutta luontopuutarhurille multapussit eivät kuitenkaan kelpaa, sillä pussimulta tehdään lähes poikkeuksetta turpeesta tai sammalesta.

Maapallon pinta-alasta vain noin kolme prosenttia on turvesuota, mutta suot varastoivat 30 prosenttia kaikesta maaperän hiilestä. Turvesuot ovat siis merkittävä hiilivarasto. Kun turvesuo kuivatetaan ja turvetta nostetaan, syntyy paljon hiilidioksidipäästöjä. Turpeen muodostuminen kestää tuhansia vuosia, joten turve voidaan rinnastaa fossiilisiin raaka-aineisiin. Myös sammalen kuoriminen suometsistä on haitallista, sillä silloin suon pintakerroksen kasvillisuus ja muu eliöstö tuhoutuvat.

Luontopuutarhuri välttää turvetta ja sammalta sisältäviä kasvualustatuotteita, sillä puutarhaharrastus ei saa aiheuttaa luontokatoa tai ilmastopäästöjä toisaalla. Oman multatehtaan avulla voit kierrättää kaiken taloudessasi syntyvän keittiöjätteen ja puutarhajätteen mullaksi, joka parantaa ja lannoittaa puutarhasi maaperää monin verroin turvemultaa paremmin aiheuttamatta ilmastopäästöjä tai luontokatoa suomalaisilla turvesoilla. Suomessa valmistetaan kasvualustatuotteita myös järviruo’osta, joka on hyvä vaihtoehto kiireiselle. Muista lukea multapussien tuoteseloste tarkkaan!

Ennen kompostoinnin aloittamista tutustu myös oman kuntasi kompostointia koskeviin jätehuoltomääräyksiin ja tee kompostointi-ilmoitus.